entrevista Àrtic - Tomás Alcoverro
Entrevistas

“Explicar una guerra en el moment és impossible” – entrevista en el programa Àrtic de betevé

Entrevistem el periodista barceloní Tomás Alcoverro, que ha publicat el llibre ‘Un barceloní a Beirut’, en què recupera alguns records de la seva vida al Líban

Àrtic | dimecres, 8 de gen. del 2020, a les 17.30

El barceloní Tomás Alcoverro és, per mèrits propis, una de les veus més autoritzades sobre el Pròxim Orient a casa nostra. El 1970 es va traslladar a viure a Beirut, una ciutat mil·lenària enclavada en una zona rica, convulsa i, per això mateix, ideal per a algú com ell, que ha fet de la curiositat, l’observació i la paraula les seves millors eines. I des d’aquest racó del Líban, Alcoverro ens ha relatat el conflicte entre Israel i Palestina, la revolució a l’Iran, les guerres a l’Iraq o les revoltes contra Gaddafi a Líbia. I ho ha fet, sempre, des del coneixement del qui ha fet de l’Orient la seva segona llar, però també des del respecte del periodista que se sap forà i no vol alliçonar ningú. Ara es presenta com ‘Un barceloní a Beirut’ al seu nou llibre, i nosaltres el rebem a l”Àrtic’, on sabem que, ja sigui a Barcelona o a Beirut, el Mediterrani és casa de tothom.

La vida a la capital del Líban

A ‘Un barceloní a Beirut’, Tomás Alcoverro ens presenta una compilació de reflexions, descripcions de situacions, escenes quotidianes i personatges de la ciutat. A les seves pàgines hi veiem les massacres de Damour i de Sabra i Xatila o el risc de patir un segrest, però també personatges coneguts de la zona com una actriu i cantant de molta fama, i d’altres més desconeguts com l’eremita que vivia en una cova. Alguns d’ells tenen una relació estreta amb Barcelona, com Josep Carner, que va ser vicecònsol de Beirut, o Maruja Torres, que hi té una residència de fa molt temps. Tots plegats conformen un llibre que recorre la vida de Tomàs Alcoverro a una ciutat que coneix com el palmell de la mà.

Un barceloní a Beirut - Tomás Alcoverro
“Un barceloní a Beirut – Editorial Diëresis

Beirut i Tomás Alcoverro

El periodista barceloní es va instal·lar a Beirut la tardor del 1970 com a corresponsal del diari ‘La Vanguardia’, i des d’allà va cobrir fets com la guerra del Líban, els conflictes entre Israel i Palestina, la crisi de l’Iraq o la irrupció d’Estat Islàmic. Però a més de la seva tasca, que el converteix en el degà de la premsa espanyola i catalana a l’Orient Mitjà, Alcoverro és també el primer espanyol que es va comprar un pis a Beirut, en un moment en què, en plena Guerra Civil, ningú no li ho aconsellava, i ho va fer per una qüestió pràctica, però també per l’amor que li desperta una ciutat on se sent estranger entre estrangers i, també, la seva llar.

En este enlace podrás encontrar la entrevista original del programa Àrtic de betevé.